Persbericht: Inheemse volkeren zijn cool, conferenties saai

Een persbericht voor de televisie moet anders geschreven worden dan voor de radio of krant. Toch zijn er weinig organisaties die hun persberichten aanpassen aan de verschillende soorten media. Als je dat wel doet heb je meer kans op de juiste media aandacht.

Stel je organiseert een manifestatie i.v.m. de internationale VN dag van de inheemse volkeren. Er zullen ‘belangrijke’ sprekers zijn, een debat met politici, er is muziek, dans en eten. Het thema is dat het kappen van bos ten behoeve van de fastfood industrie inheemse volkeren van hun traditionele gronden verdrijft. Je wil dat er veel journalisten op afkomen.

Televisie: Beeld+ emotie
Wat denkt een televisiejournalist hierbij? Wat valt er te zien?
Iemand die voor de televisie werkt denkt vooral aan het beeld dat het item oplevert. Als je dus bijvoorbeeld speciaal noemt dat de opening een gebeuren wordt van inheemsen in hun traditionele kleurrijke klederdracht met drums, zang en spirituele rituelen, krijgt men er direct een spectaculair beeld bij, want inheemse volkeren zijn cool! Bedenk je wel of je zulke aandacht wel wilt ………

Azteken Dam
Als het je meer om de inhoud gaat zorg er dan voor dat al bekend is welke politici gaan komen en het liefst nog of zij iets nieuws gaan zeggen. Bijvoorbeeld dat Nederland er bij de VN op gaat aandringen dat de grote fastfoodketens verplicht worden aan herbebossing te doen. Zorg ervoor dat de sprekers, en zeker die van je eigen organisatie het liefst vooraf beschikbaar zijn voor een interview, zodat ze snel weer weg kunnen naar een volgend item. Vermeld dit ook in je persbericht. Verwacht niet dat de televisie tot het einde blijft en bereid je eigen statements goed voor. Houd er rekening mee dat het item in totaal tussen de 30 seconden en 3 minuten zal duren.

Radio: Sfeer+achtergrond
Wie bij de radio werkt denkt als eerste: Wat valt er te horen? Welk sfeergeluid kan ik bij mijn reportage maken? Welke sprekers kan ik interviewen, zijn dat goede praters? Benoem deze geluidselementen specifiek in je persbericht! Omdat een luisteraar niet ziet wat er gebeurt zal een verslaggever waarschijnlijk ergens temidden van het gezang en dans gaan staan en er dan overeen praten of later een voice-over gebruiken. Daarna zal de luisteraar een spreker horen van de organisatie, maar ook dat wordt het liefst van te voren opgenomen en later in de montage gesneden, Ook hier geldt dat als je de radioverslaggever van te voren goed inlicht wat het nieuws is, hij/zij de tijd heeft om alvast wat telefonische reacties te verzamelen van allerlei betrokken organisaties of beleidsmakers. Dat wordt dan alvast klaargezet en de verslaggever maakt dan een sfeerreportage dat het begin van het item vormt, aangevuld met reacties of discussie, afhankelijk van of het een nieuwsrubriek of achtergrond programma is. Als bijvoorbeeld radio 1 het live wil uitzenden moet je je programma eventueel daar op af stemmen.

persbericht-werkingKrant: Informatie+foto’s
Het grootste voordeel van de krant is dat de verslaggever de manifestatie rustig kan aanschouwen, her en der een quote kan oppikken van eventuele sprekers en inhoudelijk iets meer de diepte kan ingaan. Maar ook hier gelden wel deadlines. Dus houd rekening met de tijd/dag dat de krant verschijnen moet.

Veel manifestaties zijn in het weekend. Als je wil dat er aandacht besteed wordt aan het thema van de manifestatie, bedenk dan dat kranten langere achtergrondartikelen juist vaak in de zaterdag editie plaatsen. Wat je dan kan doen is ervoor zorgen dat interviews al in de week ervoor gedaan worden, zodat er zaterdagochtend of middag al een achtergrondartikel verschijnt. En als je geluk hebt noemen ze dan ook nog de tijd en plaats van je manifestatie 😉

Bijna alle kranten hebben tegenwoordig wel een online versie. Zorg dat er een goede fotograaf is die de foto’s aanlevert aan die media.

Mediabeleid
Ongemerkt ben ik me in deze blogpost meer gaan bezighouden met mediabeleid dan alleen over het schrijven van een persbericht. Als organisatie moet je daarover heel goed nadenken alvorens je uiteindelijk je persbericht(en) schrijft.