Persbericht schrijven tips

Binnenkort geef ik weer de workshop Persbericht schrijven. Heel leuk om te doen. En hopelijk heel nuttig voor de deelnemers.

Om eerlijk te zijn geef ik workshops persberichten schrijven uit ergernis. Ik erger me gewoon vaak aan de slechte persberichten die ik onder ogen krijg. Niet eens zozeer vanwege spellingfouten of een slechte lay-out.
Nee, vooral omdat ik enorm veel moeite heb om mijn aandacht erbij te houden bij veel van die persberichten. Omdat ik tijdens het lezen de hele tijd denk, “waar gaat dit over?”. Of, “Als deze afzender al zo’n vaag bericht schrijft, hoe vaag zal het evenement dat ze organiseren wel niet zijn? . Wat voor antwoorden zal ik in hemelsnaam krijgen, stel dat ik iemand van die club moet interviewen? “

PersberichtJournalisten zijn lui
Ik wil gewoon zo snel mogelijk kunnen zien waar het over gaat, wat er concreet gebeurt, wie er in het spel betrokken zijn, wanneer het zich afspeelt en waarom en waarom nu? Het liefst krijg ik dit op een presenteerblaadje voorgeschoteld, want ik ben lui, of in ieder geval te lui om dan een persbericht dat me wat bovenstaande betreft niet op mijn wenken bedient er eens uit de enorme stapel te halen om uitgebreid te lezen.

En zoals ik nu denk, zijn er veel collega’s die precies zo denken. Want, zo zegt men wel eens, journalisten zijn lui.. En in deze tijd van overdosis aan informatie, nieuws en nieuwtjes wordt deze karaktereigenschap niet snel afgeleerd.

Maar journalisten zijn toch ook heel erg nieuwsgierig? Juist, en is hun nieuwsgierigheid eenmaal gewekt dan zijn ze helemaal niet lui meer en zullen ze er alles aan doen om hun nieuwsgierigheid te bevredigen. En daar moet je op inspelen bij het schrijven van een persbericht.

persbericht kop

De kop is het belangrijkst
En dat begint allemaal met een goede kopregel of titel. Die moet zodanig zijn dat het meteen uitnodigt tot verder lezen. Doet dat het niet, dan belandt het bericht ongelezen in de (virtuele) prullenbak. De journalist moet geprikkeld worden doordat het ongewoon is, of dat de afzender bijzonder is, of dat het nu in het nieuws is, of omdat het bericht voldoet aan de “I van Impact”.

Positive Vibration
Is mijn ergernis een goede motivatie om deze workshops te geven? Toch wel, want aan mijn ergernis ligt een diepe wens ten grondslag om mensen en organisaties te helpen die mijns inziens wel wat te melden hebben, maar er niet in slagen om dit goed onder de aandacht te brengen. En in deze tijden van bezuinigingen kan ze dat fataal worden. Anno 2015 moet je zichtbaar zijn. Het liefst door een video op je website van wie je bent en wat je doet of gedaan hebt, maar minimaal door het optimaal bereiken van de media door een goed persbericht.

Wordt vervolgd

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *