Presenteren voor de camera is best wel eng

Ik wil mezelf pitchen op video, waarop moet ik letten? Wat voor kleding draag ik? Hoe zit het met make-up? Moet ik zitten of staan? Hoe praat ik? Wat moet ik zeggen? Waar moet ik naar kijken? Hoe kom ik over?

Dit zijn vragen waar velen van ons vaak mee worstelen en ik ben er zelf een van
Want om met dat laatste maar te beginnen: Hoe kom je over? Ik moet het zelf toegeven. Ik vind mezelf altijd verschrikkelijk overkomen als ik zelf eens aan de andere kant van de camera of microfoon sta. En dan besef ik hoe gemakkelijk het eigenlijk is om tips te geven als je aan mijn kant van de camera staat: erachter.

Tip 1: Don’t worry, be happy!

Bijna iedereen heeft hier last van. Na al die jaren vind ik mijn stem nog steeds heel raar om aan te horen. Gelukkig hebben mijn collega’s en leidinggevenden in de media mij juist altijd een positief gevoel daarover gegeven, anders zou ik er allang uitgestapt zijn. Dus Tip 1: Maak je niet druk daarover, het went nooit

De rust die deze wetenschap mij gegeven heeft is voor mij het belangrijkste ingrediënt geworden van een goede presentatie. Als ik me zou gaan storen aan al die details die me opvallen als ik mezelf terug zie of hoor zou ik er mee stoppen of spontaan mee gaan doen aan een van die populaire Extreme Makeover programma’s.
stress
Tip 2: Oefen en laat anderen ernaar kijken

Dat betekent natuurlijk niet dat ik niet enorm veel leer van het analyseren van mijn eigen optredens. Maar nog meer als vrienden, familie of collega’s eens eerlijk hun mening geven. Waarbij aangetekend moet worden dat familie en vrienden je het beste kennen, maar dat zij het veel moeilijker vinden om eerlijk en vooral soms hard te moeten zijn. In mijn geval heb ik natuurlijk het meest aan collega’s want zij zijn net als ik media-experts.
Ik zou iedereen aanraden om Tip 2 op te volgen: Oefen van te voren en neem het op met je telefoon of zoiets. Kijk er eerst zelf naar en laat het daarna zien aan mensen van wie je het idee hebt dat ze eerlijk hun mening geven. Ben je dan nog niet zeker van je zaak, bel of mail naar PDP…… reclameblok 🙂  Voor de spiegel oefenen kan ook, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten en je moet er wel tegen kunnen .

 

Iedereen is media-expert

FF alle gekheid op een stokje, natuurlijk ben ik media-expert en kan ik je echt goede trainingen geven en vooral scherpe analyses van hoe jij overkomt en wat jij eraan kunt verbeteren. Maar vergeet vooral niet dat eigenlijk iedereen onbewust heel goed ziet hoe jij overkomt. Ben je zenuwachtig of juist te zelfverzekerd? Iedereen ziet het. Heb je de vorige avond zwaar getafeld? Iedereen ziet het. Zit jij steeds aan je neus te friemelen terwijl je praat? Iedereen ziet het! Maak daar gebruik van!

In mij komende blogposts ga ik puntsgewijs diep in op alle aspecten van het jezelf presenteren op video en hoe je dat het beste kunt doen.
Wil je dat volgen?
Abonneer je dan op mijn blog. Hasta luego!