Wat is het doel van een persbericht?

Een brandende vraag van een klant aan mij:

“Wat is het doel van een persbericht? In mijn baan als PR en Communicatie Adviseur merk ik dat we vooral persberichten schrijven omdat het er nu eenmaal bij hoort. “

Wauw! Wat een goede vraag! En wat een alarmerend antwoord!
Ik realiseer mij dat ik in mijn workshop Persberichten Schrijven meer aandacht moet gaan geven aan deze vraag, want als je het antwoord op deze vraag hebt, wordt het schrijven veel makkelijker.

Wat is het doel van een persbericht? Wie wil ik bereiken? Wat is mijn message? Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen voordat je je bezig kan houden met de vraag: Hoe doe ik dat het beste?

Bezint……

Eigenlijk moet het schrijven van een goed persbericht een uitvloeisel zijn van goed na denken over je gehele communicatiebeleid. Een persbericht is slechts een van de vele uitingsvormen van je PR. Een reclamespotje op radio of TV, het hebben van een website en je Social Media beleid zijn andere voorbeelden daarvan.

Ja, wat is het doel van je persbericht?
Natuurlijk kan ik deze vraag niet voor jou of jouw organisatie beantwoorden, maar meestal wil je met je persbericht een van de volgende doelstellingen bereiken, op lange of korte termijn:

Het promoten van je activiteit, product, aanbod of gedachtegoed
Is dit je doel? Wees dan zo concreet mogelijk, bedenk een goede kop (titel) en zorg dat je persbericht vooral voldoet aan zoveel mogelijk A’s van aantrekkelijk en dat in de inleiding de “5 W’s  (Wie, Wat, Waar, Waarom Wanneer) en (eventueel) de H van Hoe” beschreven staan.

 

Het vergroten van de naamsbekendheid en zichtbaarheid
Dit is een lastige doelstelling. Ik krijg enorm veel persberichten die onder deze noemer vallen. Vaak zijn die geschreven door PR en communicatiemedewerkers die wel goed zijn in schrijven, die allerlei cursussen op dit gebied gevolgd hebben, maar die eigenlijk niks te melden hebben!

Als je, zoals mijn klant in de inleiding, persberichten schrijft “omdat het er nu eenmaal bij hoort”, schrijf dan alsjeblieft niets! Ik begrijp dat jouw werkgever misschien van je verlangt dat je zoveel mogelijk communicatie uitingen moet produceren en misschien wordt je er wel zelfs op afgerekend. Maar hier geldt een heel belangrijk cliché: Liever kwaliteit dan kwantiteit.

Spam
Want wij, de ontvangers van jouw berichten lezen het misschien de eerste keer nog, maar zodra we zien dat je persbericht eigenlijk gewoon verkapte reclame is, heb je grote kans dat de afzender voortaan in de Spam folder belandt. Liever bedenk je een concrete activiteit, al dan niet rondom een concreet product en genereer op die manier impliciet meer naamsbekendheid. Of zet Social Media in. Hoe? Lees bijvoorbeeld het boek “Get Social in Business”van Jeanet Bathoorn

Succes met schrijven!