Welke kleding draag ik voor de camera?

Wat moet ik in hemelsnaam aan als ik gefilmd word?

San José, Costa Rica. Ik ga met de directeur van het bedrijf waar ik werk (uit Nederland) naar een vergadering met mogelijk toekomstige aandeelhouders van dat bedrijf. Ik op mijn paasbest, met gepoetste schoenen. Komt die directeur met een Hawai blouse en een rode broek aanzetten! “We zijn toch in de tropen?” Ik heb hem maar even gewaarschuwd, mede omdat er foto’s genomen zouden worden die wel eens in de krant zouden kunnen komen.

Smaken verschillen, maar toch zijn er een aantal universele waarheden te noemen als het gaat om de juiste kleding om goed voor de dag te komen. Culturen verschillen wel in dat opzicht. En dan bedoel ik niet alleen etnische cultuurverschillen, maar ook verschillen in leeftijd, sociale klasse en bijvoorbeeld bedrijfsculturen. Denk goed na wat je aantrekt, voordat je voor de camera moet komen. Pas je aan de doelgroep aan, of juist niet als je wilt opvallen.

Contrast werkt
Om weer terug te komen bij het hoofdonderwerp: Camera’s houden van contrasterende kleuren. Wil jij tussen een menigte opvallen en hoop jij dat juist jij in beeld komt, zorg dan voor kleuren die levendig zijn en contrasteren met je omgeving.

Maar ook weer niet te fel, want niet alle camera’s kunnen daar goed mee omgaan en vervormen de kleur dan. Vooral met felrood gaat het vaak mis. Natuurlijke kleuren doen het heel goed.

african bizniz clothes

Nog 5 tips

1-Geen fijne patronen of dunne strepen
Krijg je vaak een irritante schittering, vooral als je veel beweegt.

2-Geen groen bij Greenscreen
Als je gefilmd wordt voor een greenscreen draag dan geen groene kleding. Ook geen groene lenzen of sieraden!

3-Geen kleren die ritselen of kraken
Ook rinkelende oorbellen, kettingen of armbanden kunnen het geluid van je presentatie ernstig verstoren.

4-Merk in beeld?
Je eigen logo of beeldmerk is slim natuurlijk, maar bij interviews met de publieke omroep moet je dat vooraf afstemmen, want soms mag dat niet.
Vraag jezelf ook af of je wel reclame wilt maken voor andere merken.

5-Keep it real!
Het belangrijkste is dat jij je lekker voelt in de kleding die je draagt. Niet te strak, niet te warm waardoor je gaat zweten (wordt erger als je felle lampen op je gericht krijgt).

6-Draag vooral kleding die bij jou past
Ik heb zelf altijd gesolliciteerd zonder pak en das, maar ik moet toegeven, ik krijg wel enorm veel positieve aandacht op straat als ik in een pak loop.