Zakelijk presenteren, maar met passie

Welke onderstaande zinnen pakken je meer?

De stichting X heeft als primair uitgangspunt dat er structurele oplossingen moeten komen voor het armoede vraagstuk met name in die gebieden waar door economische en sociaalmaatschappelijke knelpunten grote delen van de bevolking niet in de primaire en secundaire levensbehoefte kunnen voorzien.”

Of:

“Ik heb  de familie Owusu in Ghana helemaal zien opbloeien. Dankzij mijn werk voor de stichting X. Woonden ze eerst in een huisje zonder elektriciteit en stromend water en met een lekkend dak,  de kinderen kunnen nu naar school door een krediet van stichting X en dankzij de verlichting hun huiswerk doen. Zoon Akwasi gaat hopelijk binnenkort naar de universiteit om landbouw te studeren en vader heeft nu een fietsenwerkplaats.”

Veel mensen die woordvoerder van een organisatie zijn hebben het gevoel dat ze als ze op het podium staan alle uitgangspunten , beleidsdoelstellingen, organisatiestructuur en hoofdpersonen zo welbespraakt en formeel mogelijk voor het voetlicht moeten brengen. Ik denk dan altijd, geef me liever een hand-out of stuur me een mail! Zorg er liever voor dat ik geraakt wordt door je verhaal.

 

Nog erger en saaier is het als je diezelfde tekst op een video moet zien. Terwijl die video dan meestal ook nog op de website van die organisatie staat, waar ik al die uitgangspunten ook rustig kan nalezen. Wat voegt de video dan toe? Waarom zou ik die video dan toch bekijken?

Omdat ik graag wil zien WIE die gene is die het vertelt, WAAROM hij/zij bij die organisatie betrokken is, WAT hij daar doet en met WELKE passie en waarom hij dit verhaal zo graag aan MIJ vertelt.

Ali G leert de kunst van het speechen van een expert:

Is een combinatie van passie en zakelijk ook mogelijk?
Ja, je zou je voor kunnen stellen dat iemand bijvoorbeeld zegt: “Hallo ik ben die en die, en ik ben 4 jaar geleden begonnen als … bij deze organisatie. Waarom? Omdat ik gepassioneerd raakte bij de verhalen over hoe ze mensen echt helpen hun problemen op te lossen. Hoe? Nou ze doen dit en dit en dat en toe heb ik besloten mee te gaan doen. Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk want ik kan er mijn organisator-ei kwijt, al is dat soms lastig. Ik kan ook mijn neiging tot perfectioneren lekker uitleven, want onze organisatie moet in verband met een paar grote concurrenten op de markt extra hard zijn best doen om klanten te winnen en behouden.”

Zomaar een voorbeeld waarbij je gaat meeleven met de verteller en ondertussen toch ook informatie krijgt over de organisatie. En persoonlijk vertrouw ik iemand meer als diegene ook durft toe te geven dat het niet altijd allemaal zo makkelijk gaat, in plaats van alleen maar mooi praat, maar dat zal mijn natuurlijke journalistieke wantrouwen wel zijn

Video=Beeld+Geluid+Emotie

Omdat video beeld, geluid en emotie bevat is dit de meest boeiende manier om je boodschap te delen. Maak dan wel gebruik van de mogelijkheden.

Tips voor inhoudelijke voorbereiding

Voordat je je verhaal voor de camera gaat vertellen moet je je afvragen:

  • -Waarom doe ik dit eigenlijk? (Wat wil ik hier diep in mijn hart mee bereiken?)
  • -Aan wie wil ik dit vertellen? (beeld je in dat je je verhaal aan iemand persoonlijk vertelt)
  • -Wat is mijn persoonlijke betrokkenheid bij het onderwerp? (meestal een frustratie uit je verleden)
  • -Wat vind ik het belangrijkste dat bij mijn publiek blijft hangen.( durf de rest te schrappen!)
  • -Hoe lang heb ik daar de tijd voor? (afhankelijk van medium of locatie)

Natuurlijk is het wel van belang dat je je inhoudelijk voorbereid en zoveel mogelijk over het onderwerp weet. Dan pas is het mogelijk om zo natuurgetrouw mogelijk je verhaal voor de camera te vertellen.