5 don’ts als je op het podium staat

OF: 5 tips om je publiek geboeid te houden.
Ik erger me niet snel, maar afgelopen weekend heb ik me echt staan opwinden.
Ik ‘mocht’ getuige zijn van optredens van een keur aan presentatoren en inleiders op meerdere podia. En om eerlijk te zijn vond ik de meeste toespraken niet om aan te horen. En sommige sprekers werken bij professionele organisaties hoor!

En dat vond ik heel erg want ik was eigenlijk heel geïnteresseerd in wat ze zouden zeggen, want het meeste ging over thema’s die te maken hebben met het streven naar een betere wereld. En dan vind ik het juist extra erg als de boodschap zo slecht wordt gebracht dat ik, en velen met mij, of moesten gapen of niet snapte waar het over ging of me ging ergeren aan de randverschijnselen rondom de presentatie.

De hoofdreden voor mij om cursussen te geven en blogs te schrijven is eigenlijk vooral mijn ergernis die ik heb opgedaan al die jaren dat ik, als journalist maar ook als persoonlijk belangstellende, aanwezig ben geweest bij zoveel lezingen, toespraken, congressen, manifestaties en workshops.

En het stomme is dat ik me nu voor de geest probeer te halen wat al die mensen zoal gezegd hebben, maar ik kan me nauwelijks iets herinneren! Om nu niet persoonlijk de desbetreffende mensen en organisaties af te kraken probeer ik mijn ervaringen te verwoorden in algemene, vaak voorkomende fouten die dodelijk zijn voor een presentatie on stage:

miscellaneous-wisdom-wise_words-witticisms-idiom-expression-gmo120611l

1-Slechte technische voorbereiding
Zorg dat alles goed werkt en controleer het vooraf! Stem het van te voren af met de organisatie of zaal of podium waar je je verhaal gaat doen. Doet de microfoon het, de laptop, de beamer. Let ook op of je goed zichtbaar bent of als je een scherm gebruikt dat daar bijvoorbeeld de zon niet op gericht is. Bovenstaande punten klinken logisch maar ik maak het echt te vaak mee dat een verhaal onverstaanbaar of onzichtbaar is of gewoon niet of half uitgevoerd kan worden omdat ‘de techniek’ problemen geeft.

2-Slechte inhoudelijke voorbereiding
Dat je moet weten waarover je gaat praten is natuurlijk logisch, maar gebeurt ook niet altijd. Improviseren is goed, maakt het juist losser, maar lukt juist pas als je weet waar je het over hebt en je de materie tot in de puntjes beheerst! Inhoudelijk voorbereiden is vooral het afstemmen van je verhaal op je publiek; wat weten ze ervan, wat beweegt ze om naar jou te komen luisteren?

3-Teveel bezig zijn met het presenteren volgens het boekje
(Dit kan het gevolg zijn van de vorige twee missers ) Presentaties worden juist saai door opdreunen of afraffelen van een verhaaltje, de zogenaamde spontane grap aan het begin of een vraag stellen aan het publiek terwijl je het niet echt meent. Zodra ik zie dat iemand zijn presentatie precies volgens het boekje doet, geloof ik het al (niet meer).

4-Geen contact maken, mij niet aankijken
Ok, als je een speech mag houden in een groot stadion is het wat lastig, maar toch, probeer zoveel mogelijk echt contact te maken met de mensen tegen wie je praat. Kijk ze aan! Doe je dat niet, doen zij het ook niet en ben je je publiek gewoon kwijt. De mensen gaan onbewust denken dat je meer met jezelf bezig bent dan met wat je te vertellen hebt, ook al hoeft dat niet zo te zijn. Misschien ben je teveel bezig met na te denken wat je moet zeggen (zie misser 1,2 en 3)

5-Abstract praten
Geef liever 1 concreet, levendig en beeldend voorbeeld, dan 10 abstracte volzinnen. Je wilt toch niet dat je toehoorders je woorden moeten Googelen terwijl je praat, want dan horen ze de rest niet! Ik weet zeker dat als ik dit weekend meer beelden in mijn fantasie had kunnen maken ik vandaag nog precies had geweten waar het over ging.

Hier wat tips voor als je wilt weten hoe je abstracte zinnen kan omzetten in concrete: www.rug.nl/education/other-study-opportunities/hcv/schriftelijke-vaardigheden/voor-studenten/stijl/concreet-abstract
Mensen, please, doe hier iets mee, neem een cursus (hoeft niet perse bij mij ) of laat je performance minimaal op beeld zetten en kritisch beoordelen door ‘neutrale’ vrienden!

speak simple

Meer tips?
Meestal ben ik meer van de tips dan van het verwoorden van mijn ergernissen. Wil je die tips steeds ontvangen? Abonneer je dan op mijn blog. Hasta luego!