Je ogen verraden alles aan de camera

Als je voor de camera staat zijn je ogen de belangrijkste “eye catcher”. Je ogen vormen het belangrijkste deel van je gezichtsuitdrukking, samen met je mond. Je ogen leggen je ziel bloot Zelfs kijkers die zogenaamd geen benul hebben van presentatie technieken zien die ziel van je, bewust of onbewust. Wat betekent dit voor je als je moet ‘optreden‘ voor die enge, alles ziende camera?

Tip 1: Kom tot jezelf
Nog voordat je je bezig moet houden met het uiterlijk van je ogen is het vooral belangrijk je bewust te worden van je innerlijke uitstraling via je ogen. Ben je moe, boos of verdrietig, probeer dan eerst weer tot jezelf te komen, want die innerlijke pijn zal zichtbaar worden,ook al speel je nog zo goed toneel, helaas!

Ik raad iedereen aan om vlak voordat je met je hoofd in beeld moet even iets te doen om je te kunnen focussen op het doel van je presentatie. Net als bijvoorbeeld topsporters, zangers of cabaretiers, Je kunt bijvoorbeeld een kleine meditatie doen, naar leuke inspirerende muziek luisteren of juist iets als ff alle remmen los, springen en gek doen en je hoofd helemaal leeg maken. Iets wat bij jou past.

Je kunt dit thuis oefenen. Neem dan een foto vooraf en nadat je “je ding” gedaan hebt. Je zult het verschil in uitstraling, en daarmee je hele gezichtsuitdrukking., in je ogen waarnemen.

ojo cafe negro

Tip 2: Visualiseer je doelgroep
Als je daarmee klaar bent, visualiseer dan diegene voor je aan wie je je boodschap richt. Als je dan naar de camera kijkt zie die camera dan alsof je naar die persoon of doelgroep kijkt.
Probeer bijvoorbeeld als je een Video-CV laat maken je in te beelden dat je met een werkgever praat voor wie je graag zou willen werken. Als je je bedrijf of product presenteert, denk dan aan een klant die voor de buis of achter een ander soort scherm naar jouw boodschap kijkt. Bijkomend voordeel is dat je die hele camera bijna niet meer ziet.

Tip 3: Straal je boodschap uit met heel je zijn
Nog sterker, maar wel moeilijker is het als je met heel je wezen, dus zichtbaar aan je ogen, uitstraalt dat de ontvanger van je boodschap bij jou moet zijn. Ofwel heel plat gezegd iets als: “Geef mij deze baan, ik ben het waard!” of “Ik kan jou helpen!”

Het gevaar is wel dat als je dit eigenlijk niet durft of goed kan dat het dan zo nep over kan komen dat niemand je meer gelooft. Doe het dan niet, of volg eerst een cursus op dit gebied of laat je begeleiden door iemand met verstand van zaken.

Doe ik het goed?
De grootste fout die ik veel mensen zie maken als ze voor mijn camera komen is nadat de tekst uitgesproken (soms al tijdens) mij vragend aan te kijken of je het wel goed deed. Dodelijk! Hiermee kan je de hele opname verpesten omdat het daardoor ineens heel erg gemaakt overkomt. Probeer aan het eind van je tekst nogmaals die werkgever of potentiële klant voor de geest te halen en je boodschap uit te stralen. Dit hoeft maar 1 seconde te duren, maar ik geef toe, dat is een hele lastige seconde.

Algemene tips
Kijk sowieso niet naar de cameraman of cameravrouw zelf, vooral niet als die zo lang is als ik.
Een goede cameraman ziet het vanzelf als je het niet goed doet en dan, helaas……. Take 2!

  • Kijk juist wel naar de interviewer in het geval dat je geïnterviewd wordt. In dit soort situaties zal de cameraman je daar meestal goed aan houden.
  • Probeer niet omhoog te lijken! Dit gebeurt meestal als je diep moet nadenken over wat je ook alweer moet zeggen of als je iets uit je duim zuigt. Analisten bij de politie registreren zo’n moment vaak als: “Je liegt”. En zo wil je niet overkomen, toch?