Persbericht schrijven. Hoe meer ellende hoe beter

Stel je voor: een redactieruimte, vol met televisieschermen met NOS, BBC, CNN, teletekst erop en dan nog een aantal computerschermen waar elke seconde een bericht van het ANP of andere persbureaus binnenrolt. Wat zie je? Een verkeersongeluk hier, een bomaanslag daar. Weer een nieuw fantastisch product op de markt, weer een uitvinding. Weer een protest tegen een voorgenomen beleidsmaatregel, weer een reactie uit de politiek. Tik, tik, tik, weer 3 berichten. Plus daarbij nog elke minuut meer verschrikkelijke beelden, verhalen en keiharde feiten uit het rampgebied op de Filipijnen.

telex_full

Hoe dring je door?

Probeer je in te beelden dat jij die journalist bent, die jouw bericht in de mailbox krijgt of tussen de stapel papier uit zijn/haar postvakje.
Jij wil graag je activiteit of die van je organisatie onder de aandacht brengen. Of je hoopt dat een journalist jou komt interviewen over iets wat jij heel belangrijk vindt, maar waar nauwelijks over wordt gepraat. Misschien iets wat alleen in jouw woonplaats of regio van belang is. Hoe bereik je dan die journalist?

Het voordeel van het sturen van persberichten naar de lokale en regionale media is wel dat je dus niet hoeft te concurreren met het landelijke of internationale nieuws. De A van afstand speelt hier een belangrijke rol. Een journalist voor een lokaal Utrechts medium scant zijn berichten (meestal automatisch) als eerste op het woord Utrecht. Als je een pakkend persbericht schrijven wilt, zorg dan dat dit woord al in de kopregel of ten minste in de inleiding staat.

Persbericht schrijven

Toch even naar de theorie dan. Een pakkend persbericht moet goed scoren op het gebied van de 6 A’s van Aantrekkelijk en de I van Impact.

Afzender

Hoe bekender hoe aantrekkelijker. Rutte wil Zwarte Piet behouden of mevrouw de Boer vindt er iets van. Welk bericht pak jij als journalist eruit?

Afstand
Hoe dichterbij hoe belangrijker. Verkeersongeluk in Boekarest, Paramaribo of bij jou om de hoek? Waarom is Paramaribo in dit voorbeeld dichterbij dan Boekarest, terwijl de afstand groter is?

Afwijkend
Antilliaan doet iets slechts of Antilliaan doet iets goeds? Welke pak je eruit en waarom?

Actueel
Probeer met je persbericht in te spelen op iets wat nu in het nieuws is, dan heb je veel meer kans dat je bericht gelezen wordt. Maar het moet niet te vergezocht zijn. KeepItReal!

Aantallen
Das logisch. 2 doden bij orkaan of 10.000. Helaas.

Aanbod
Wat valt er te beleven, wie is er aanwezig, voor welk publiek is dit interessant?

Komen we dus snel bij de I van Impact

Bestaat uit twee invalshoeken: objectieve impact en subjectieve impact. Objectieve impact kun je meten. Bijvoorbeeld: Hoeveel mensen leiden aan deze ziekte? En dan blijkt dat er veel minder aandacht is voor de ziekte sikkelcelanemie dan voor longkanker omdat sikkelcel in Nederland meer voorkomt onder mensen uit onder andere het Caribisch gebied ,West-Afrika en India